Zoals hierboven vermeld, behandelen fysiotherapeuten patiënten met een grote verscheidenheid aan aandoeningen, dus er zijn veel redenen waarom mensen in Nederland een fysiotherapeut kunnen bezoeken. Enkele van de meest voorkomende redenen zijn: - Sportblessures - Fysiotherapeuten behandelen atleten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus die sportblessures hebben opgelopen. Ze kunnen mensen helpen met alles van verstuikingen en verrekkingen tot hersenschuddingen en fracturen. Ze werken ook met mensen die een gewrichts- of gewrichtsbandenoperatie hebben ondergaan. - Revalidatie na een operatie - Fysiotherapeuten helpen mensen te herstellen en te leren leven met een blessure of medische aandoening. Ze helpen mensen die een operatie hebben ondergaan om weer te leren bewegen na hun operatie. - COPD - Mensen met Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) kunnen baat hebben bij fysiotherapie. Een PT kan u helpen efficiënter te leren ademen, effectiever zuurstof te gebruiken en uw spieren te versterken. - Artritis - Fysiotherapeuten kunnen mensen die lijden aan artritis helpen de pijn te beheersen en hun kracht en mobiliteit te behouden. Ze kunnen u helpen om dagelijkse taken gemakkelijker uit te voeren en het risico op blessures te verminderen.
Het werk van een fysiotherapeut kan zeer uitdagend zijn. Je werkt met patiënten die te maken hebben met een breed scala aan blessures en handicaps. In veel gevallen werkt u ook in teamverband met andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. Gedurende de dag zult u veel verschillende taken moeten uitvoeren. U moet bijvoorbeeld met uw patiënten werken om hen te helpen herstellen van hun verwondingen en een actievere levensstijl te leiden. U moet ook routineonderzoeken uitvoeren en uw patiënten beoordelen om de beste behandelingsopties te bepalen. Daarnaast moet u ook de vooruitgang van uw patiënten documenteren en behandelingsplannen opstellen! Uiteindelijk ben je als fysiotherapeut een pleitbezorger van de patiënt die er altijd is om patiënten te helpen hun blessures te overwinnen en een gezonder leven te leiden!
Er zijn vele redenen waarom schouderpijn optreedt. Veel voorkomende oorzaken zijn repetitieve activiteiten boven het hoofd, zoals het dragen van een zware rugzak of het tillen van zware voorwerpen, veroudering en blessures.
Enkelblessures kunnen veel verschillende oorzaken hebben, waaronder verstuikingen en breuken van de enkel, fasciitis plantaris en beschadiging van de gewrichtsbanden. Mensen kunnen om verschillende redenen last hebben van hun enkel, zoals overbelasting van het enkelgewricht, instabiliteit van de enkel of eerdere enkelblessures. Om enkelblessures te voorkomen, is het belangrijk om uw lichaam actief te houden en uw enkels te verzorgen door goede schoenen te dragen en activiteiten te vermijden die de pezen en banden in het gebied te veel belasten. Als u te maken heeft met een bestaande enkelblessure, moet u blootsvoets lopen of lopen op ongelijke oppervlakken vermijden. Bovendien moet u indien mogelijk een brace gebruiken om het geblesseerde gebied te ondersteunen tijdens de genezing. Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw enkels of voeten, is het belangrijk om met uw arts te praten, zodat hij/zij een volledig onderzoek kan doen om de oorzaak van uw pijn vast te stellen en het beste behandelplan voor u kan aanbevelen.
Oefeningen kunnen leiden tot kniepijn en blessures. De knie is zelfs zo complex dat oefeningen die zich richten op de quadriceps-spier (de grote spier aan de voorkant van het dijbeen) meestal niet effectief zijn. Voor de beste resultaten moet u zich richten op de hamstring-spieren (de achterkant van het been) of een programma gebruiken dat door een professionele fysiotherapeut is ontworpen. Door deze oefeningen te volgen, kunt u uw kernspieren versterken en uw algehele gezondheid verbeteren. Het belangrijkste is om te luisteren naar hoe uw lichaam aanvoelt wanneer u een oefening doet. Als u na een training pijn hebt, stop dan onmiddellijk en geef uw spieren wat tijd om te rusten voordat u de activiteit hervat.
Massage is een holistische behandeling die werkt aan het geestelijk, lichamelijk en geestelijk welzijn van het individu. Het helpt stress, angst en depressie te verminderen door endorfine (gelukshormonen) in het lichaam vrij te maken. Het ontspant ook gespannen en stijve spieren, stimuleert de bloedsomloop en bevordert de afvoer van gifstoffen uit het lichaam, wat resulteert in vermindering van pijn, stress en vermoeidheid. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het de immuniteit verbetert; de hersteltijd na blessures versnelt; de bloeddruk verlaagt; spierspanning en chronische pijn vermindert; hoofdpijn, gewrichtspijn en rugpijn verlicht; het bewegingsbereik verbetert; de flexibiliteit van de gewrichten vergroot; stresshormonen zoals cortisol en adrenaline vermindert; slapeloosheid verlicht door het cortisolniveau te verlagen; de ademhalingspatronen tijdens de slaap verbetert door het CO2-gehalte in de bloedbaan te verhogen - dit alles leidt tot een betere concentratie, geheugen, besluitvaardigheid en een algemeen gevoel van welzijn en optimisme.
Massage bevordert de bloeddoorstroming en circulatie, waardoor gifstoffen beter uit het lichaam worden verwijderd, wat het risico op bepaalde ziekten kan verkleinen. Massage kan ook je slaapkwaliteit verbeteren, pijn verminderen en je stemming verbeteren door stresshormonen, zoals cortisol, te verminderen. Het is zelfs zo dat mensen die massage krijgen, beter slapen en zich minder depressief, angstig en gestrest voelen dan mensen die geen massagetherapie krijgen. Massage helpt ook het cortisolniveau te verlagen, een stresshormoon dat in verband wordt gebracht met een aantal gezondheidsproblemen, waaronder gewichtstoename, stofwisselingsproblemen, hartproblemen en een verzwakte immuniteit. Een massage verlaagt deze niveaus effectiever dan ontspanningstechnieken, zoals meditatie of yoga.