Fysiotherapie is een behandelingsmethode die u kan helpen de pijn te beheersen en uw mobiliteit en bewegingsbereik te verbeteren, wanneer u orthopedische aandoeningen heeft zoals ruggenmergletsels en chronische rugpijn. Het kan worden gebruikt voor veel verschillende soorten medische problemen, waaronder gewrichtsletsels, spierverrekkingen, beknelde zenuwen, botbreuken en carpaal tunnel syndroom. Fysiotherapeuten zijn opgeleid om uw aandoening te beoordelen en de beste behandelingsaanpak voor u te bepalen. Ze kunnen u ook leren hoe u uw aandoening thuis onder controle kunt houden, met oefeningen en aanbevelingen voor slaap, voeding, hydratatie en rust. Fysiotherapie kan op een aantal manieren worden gedaan. In sommige gevallen kunnen fysiotherapeuten u individuele behandelsessies in hun praktijk aanbevelen. Andere keren kunnen ze u aanraden om thuis een programma te volgen met activiteiten zoals rekoefeningen, versteviging of massage.
Een van de belangrijkste taken van de schouder is de arm rechtop te houden terwijl de rest van het lichaam beweegt. Het schoudergewricht bestaat uit twee kogelgewrichten: het sleutelbeen (de bovenkant van de schouder) is verbonden met het schouderblad (scapula). Het schouderblad sluit aan op het sleutelbeen op een smal punt dat het acromionproces wordt genoemd, en daalt dan af langs de schacht. Een interossaal ligament verbindt het schouderblad met het opperarmbeen (humerus). Als je je arm optilt, wordt hij omhoog getrokken door spieren in je rug, buikspieren en core. Van daaruit wordt hij door biceps- en tricepsspieren in je schouderkom getrokken. Kleinere spieren in je bovenarm trekken aan pezen die van je vingers naar je elleboog lopen. Tot slot zit je hand vast aan een klein botje, de ellepijp, dat langs de binnenkant van je arm loopt. Samen zorgen al deze spieren en botten ervoor dat u voorwerpen met uw armen kunt optillen en dragen.
Fysiotherapeuten worden gebruikt om een verscheidenheid aan aandoeningen en blessures te behandelen, waarvan vele kunnen optreden als gevolg van zwangerschap of veroudering. Enkele van de meest voorkomende aandoeningen waarvoor patiënten fysiotherapeuten in Nederland bezoeken zijn onder andere: - Rugpijn en andere aandoeningen van het bewegingsapparaat - Deze kunnen optreden als gevolg van aandoeningen zoals artritis, hernia's en scoliose, onder anderen. - Neurologische aandoeningen - Fysiotherapeuten zijn opgeleid in het beheren en behandelen van een breed scala van neurologische aandoeningen, waaronder beroerte en de ziekte van Parkinson. - Functionele beperkingen - Dit zijn beperkingen die worden veroorzaakt door een ziekte of handicap waarvoor speciale apparatuur of een verandering in levensstijl nodig kan zijn. - Sportblessures - Fysiotherapeuten kunnen verstuikingen, verrekkingen, breuken, spierscheuringen en andere blessures gerelateerd aan atletiek behandelen. - Zwangerschapsklachten - Zwangerschapsklachten zoals bekkenpijn en rugpijn kunnen door een fysiotherapeut worden behandeld.
In deze blogpost bespreken we wat het betekent om fysiotherapeut te worden en waarom het zo belangrijk is voor je carrière.
Een fysiotherapeut is opgeleid om pijn en andere symptomen van orthopedische en musculoskeletale aandoeningen te diagnosticeren, te behandelen en te verlichten. Zij kan betrokken zijn bij de vroege stadia van de aandoening van een patiënt of kan helpen bij de revalidatie na een operatie of verwonding. Fysiotherapeuten kunnen ook aandoeningen behandelen zoals spierverrekkingen, verstuikingen, rotator cuff-blessures, bursitis, tendinitis, carpaal tunnelsyndroom en knieartrose. Ze kunnen warmte, koude of andere modaliteiten toepassen om de pijn en zwelling te helpen verlichten, en manuele therapietechnieken gebruiken om het bewegingsbereik te verbeteren. Sommige fysiotherapeuten zijn ook gespecialiseerd in de behandeling van rugpijn, nekpijn en meer. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten fysiotherapie beschikbaar voor patiënten. Sommige worden gebruikt voor de behandeling van acute blessures, terwijl andere dienen als onderhoudsprogramma's voor chronische aandoeningen. Weer andere kunnen worden gebruikt voor sportblessures. Er zijn zelfs behandelingen die tegelijkertijd voor acute en chronische blessures kunnen worden gebruikt.
In het kort : Schouderpijn Wat veroorzaakt schouderpijn? Een groot deel van de schouderpijn wordt veroorzaakt door spierverrekkingen. Dit zijn blessures die ontstaan wanneer de spieren overbelast worden. Dit kan op vele manieren gebeuren. Een voorbeeld is wanneer u iets zwaars probeert op te tillen. Als u moe bent of niet de juiste spieren gebruikt, kunt u ook een blessure oplopen. Blessures gaan vaak gepaard met pijn. Bovendien kunt u ook een spierverrekking krijgen als u iets optilt dat te zwaar is. U moet niet meer tillen dan u aankunt. Dit betekent dat u niet te veel gewicht moet tillen. Blessures kunnen ook door andere factoren worden veroorzaakt. Een val op de schouder kan bijvoorbeeld een schouderblessure veroorzaken.
Knieklachten komen vaak voor en veel mensen krijgen er tijdens hun leven mee te maken. Knieklachten kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder blessures en overbelasting. Wanneer een knieprobleem ontstaat, is het belangrijk om een fysiotherapeut te bezoeken voor behandeling. Fysiotherapie kan helpen de pijn en zwelling te verminderen, de mobiliteit te vergroten en de functie te verbeteren. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om het beschadigde kraakbeen of de banden van de knie te herstellen. Naast het aanpakken van de directe problemen met uw knie, zal een goede fysiotherapeut u ook laten nadenken over uw algemene fitheidsniveau en uw algemene levensstijlkeuzes - omdat de meeste knieproblemen niet alleen te maken hebben met duwen of trekken aan de knieën. Dus als u een fervent hardloper bent en plotseling kniepijn krijgt, is het waarschijnlijk dat u te lang te veel van uzelf hebt gevergd.